• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


Световна седмица на кърменето 1-7 август

Е-мейл Печат ПДФ

karmene 31.07.19Всяка година през месец август се провежда Световната седмица на кърменето с подкрепата на СЗО иУНИЦЕФ. Мотото на кампанията за 2019 г. е "Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно". Фокусът на събитието тази година е носочен към родителите и подчертава значението на съвместните усилия за защита, насърчаване и подкрепа на кърменето. Кърмещата майка се нуждае както от помощта на партньора и семейството си, така и от подкрепа на работното място и от цялото общество.

Една от основните цели на тази инициатива е да се фокусира общественото внимание върху важността на правилното хранене на децата още от първите часове на живота им, тъй като именно кърмата е най-добрата защита за бебето, която го предпазва от инфекции и е естествен фактор за изграждането на имунитета му. Кърменето дава най-добрия старт в живота на бебето и има положителен ефект, както за здравето, интелектуалното развитие и благополучието на детето, така и за кърмещата майка. Майчиното мляко е идеалната храна за бебето, която се усвоява бързо, пълноценно и не предизвиква алергии. Кърмата осигурява всички хранителни вещества, енергия и течности, от които бебето има нужда през първите 4-6 месеца от живота. Кърмените бебета боледуват по-малко от бебетата, хранени с адаптирани млека, като тази тенденция се запазва дори след като кърменето е приключило.

karmene 31.07Храненето на майката по време на кърмене трябва да бъде съобразно принципите за здравословното и пълноценно хранене. То трябва да включва представители от основните групи храни – плодове, зеленчуци, зърнени храни, мляко и млечни продукти, яйца, месо. Трябва да се ограничават газирани напитки, пържени храни, прекомерна консумация на сладкиши и т.н. Приемът на вода е от огромно значение и трябва да бъде над 2 литра всеки ден, за да има правилен синтез на кърма. Трябва да се внимава с количествата кофеинови напитки, тъй като това може да доведе до неспокойствие на детето и проблеми със съня. Консумацията на алкохол трябва да бъде избягвана, защото свободно преминава в кърмата и достига стойности като в кръвта на майката. Тютюнопушенето е забранено.

Подкрепата за майките е от съществено значение, защото кърменето е умение, което трябва да се усвои и много жени срещат трудности в началото.

РЗИ-Монтана ще отбележи Световната седмица на кърменето с разпространение на здравно-информационни материали свързани с кърменето, здравословното хранене на бременната жена и кърмачката в отделение по акушерство и гинекология към МБАЛ-Монтана и АГ кабинети натериторията на гр. Монтана.