• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


Нови случаи на болестта Морбили в България през 2019 г.

Е-мейл Печат ПДФ

Към naked celebrities 15.02.2019 г. в Благоевградска област за потвърдени 5 случая на болестта Морбили, а около 150 контактни лица са под наблюдение и се уточнява имунизационния им статус за приложена ваксина против морбили, паротит и рубеола. Морбили като инфекция се предава по въздушно-капков механизъм и е силно заразно заболяване за лица, които не са имунизирани или не са преболедували болестта.

 

На територията на област Монтана няма регистрирани случаи на морбили.

Съгласно утвърдения имунизационен календар на РБългария, прилагането на ваксина против морбили, паротит и рубеола е задължително на подлежщите деца, които се имунизират на 13 месеца и реимунизират на 12 години от личните им лекари.

Схемата на имунизацията и реимунизацията може да бъде променена и отложена във времето, поради индивидуални причини при част от децата, основно когато има медицински противопоказания.

Триваксината против морбили, паротит и рубеола е задължителна и безплатна и се прилага двукратно като това може да стане и до 18 годишна възраст, ако дотогава децата не са имунизирани.

Уважаеми родители, ако децата Ви подлежат и не са имунизирани с ваксина против морбили, паротит и рубеола, веднага се обадете на личния им лекар и уточнете дата за провеждане на липсващата ваксина, защото така те ще бъдат защитени от морбили и усложненията, която тази тежка инфекция може да предизвика. Съществува много висок риск децата, които не са имунизирани при контакт с болен от морбили да се разболеят тежко.

Грижовни родители чрез прилагането на ваксини срещу сериозни инфекциозни заболявания, Вие укрепвате здравето на децата си. Провеждането на имунопрофилактика чрез редовното прилагане на задължителни имунизации създава траен имунитет/защита срещу значими инфекциозни заболявания, включително и морбили.