• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


Национална АНТИСПИН кампания по повод 14 февруари - Ден на влюбените

Е-мейл Печат ПДФ

14.02.2019Свети Валентин се отбелязва на 14 февруари в някои страни като Ден на любовта. На този ден се спазват редица традиции, като най-важната от тях е да се правят подаръци на любимите. Датата 14 февруари започва да се свързва с романтичната любов през Средновековието. На този ден през 14 век в Англия започват да се разменят любовни послания под формата на т. нар. валентинки. Съвременните символи на любовта сега са сърцето и образът на крилатия Купидон. На тази дата влюбените двойки изразява чувствата си един към друг, като изпращат поздравителни картички, бонбони и цветя.

 · На 12.02.2019 г. беседа с ученици от 10 – те класове във Финансово стопанска професионална гимназия гр. Монтана на тема „Превенция на ХИВ/СПИН и СПИ“. По време на обучението ще бъдат разпространени здравно-образователни материали и презервативи.

· На 14.02.2019 г. информационна кампания от 12:30 ч. до 14:00 ч. в центъра на гр. Монтана съвместно с доброволци от БМЧК-Монтана. Всички желаещи ще могат да участват в конкурс и игри за двойки „Любовни въпроси за теб и мен”, както и да си направят снимки в рамка „Сърце” с любим човек. По време на инициативата ще бъдат разпространявани валентинки, трифонки, информационни материали по темата и презервативи.Кампанията ще продължи с инициативата „Кафе с презерватив“ – масово разпространиние на презервативи в различни заведения в гр. Монтана от 14.00 ч. до 15.00 ч.

· На 14.02.2019 г. информационно-образователна кампания за времето между 10.00 ч. и 13.30 ч. във Финансово стопанска професионална гимназия и Природо-математическа профилирана гимназия в гр. Монтана. Инициативата включва интерактивни игри, разпространение на ръчно изработени валентинки, презервативи с послания и мисли за любовта, здравно-образователни материали на тема – ХИВ СПИН, Полово-предавани болести и др. Кампанията е със съдействието на училищните ръководства на ФСПГ и ПМПГ.

· За Свети Валентин на 14.02.2019 г. от 10:00 ч. до 15:00 ч. в лабораторията на РЗИ – Монтана /етаж 5/ ще се проведе „Ден на отворените врати“ за безплатно изследване за ХИВ, хепатит В и С и сифилис за всички желаещи граждани.