• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


НА ВНИМАНИЕТО НА ГРАЖДАНИТЕ И МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ

Е-мейл Печат ПДФ

По данни на Световната здравна организация за периода 23.08. - 27.10.2017 г на остров Мадагаскар са регистрирани 1 365 случая на чума, 106 починали илеталитет 8 %. При 915 от заболелите (67%) се касае за пневмонична форма на заболяването, което сочи, че предаването на заболяването чрез дихателни пръски икапки е основният механизъм за разпространение на чумата в Мадагаскар извън областите, които до момента се считаха за ендемични.

Остров Мадагаскар е ендемичен за чума и през последните 10 години е най-засегнатата страна в света сприблизително 400 случая годишно. Предаването на инфекцията се осъществява целогодишно в ендемичните селски райони с периодично съобщаване на случаи на бубонна чума.

От началото на епидемията най-малко 54 здравни работници са заболели от чума. Най-засегнати от пневмонична чума са градските райони, вкл. и столицата на Мадагаскар - Антананариво, където са регистрирани 41% от всички случаи в пристанищния град Туамасина.

Във връзка с епидемията от чума в Мадагаскар Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) изготви основните съвети и мерки, които следва да се предприемат от пътуващите и от здравните работници, обслужващи пациенти със съмнение за чума, които може да прочетете ТУК