• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


Първи случаи на Морбили в област Монтана

Е-мейл Печат ПДФ

Първите случаи на морбили в област Монтана са регистрирани на 23.05.2017 г. при мъж на 29 г. и контактно на него дете на 1.6 г. от гр. Монтана, като диагнозата е потвърдена  при лабораторни изследвания. При епидемиологичните проучвания се констатира, че мъжът е пътувал в европейски държави с епидемично разпространение на морбили, където най-вероятно се е заразил.

От проучването на контактни до 18 годишна възраст се установи, че те са редовно имунизирани и реимунизирани с ваксина против морбили, паротит и рубеола. При контактните лица над 18 годишна възраст лица няма категорични данни за проведени имунизации срещу морбили.

Всички toon porn контакни на морбили лица са прегледани и се наблюдават от личните си лекари в рамките на един максимален инкубационен период от датата на контакта с болните от морбили. Няма заболели лица от контактните.

Интензивните контакти на български граждани с европейски страни създава реален риск от заразяване с морбили, където това заболяване е епидемично разпространето към настоящия момент-във Франция, Германия, Италия, Полша, Румъния, Швейцария и Украйна.

Защитени teen gay от болестта са преболедувалите лица и тези, които са с имунизация и реимунизация против морбили.

Имунизацията и реимунизацията против морбили, паротит и рубеола са задължителни и безплатни за децата до 18 годишна възраст в РБългария.

Уважаеми родители, настойници и попечители, осигурявайте редовното провеждане на профилактичните прегледи и имунизации на Вашите деца, за да са здрави и защитени от инфекциозни болести.