• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


21 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН НА ЖЕРТВИТЕ ОТ СПИН

Е-мейл Печат ПДФ

spin 2017 1От 1983 г. всяка трета неделя на месец май светът почита паметта на жертвите покосени от коварната болест. В началото на 1991г. в Ню Йорк се създава идеята за създаване на глобален символ за борбата със СПИН. Това е червената лента-символ за солидарност и толерантност към тези, които често са дискриминирани от обществото, хора живеещи със ХИВ и СПИН. Тя обединява хората в общата борба срещу болестта.

 По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ към Министерството на здравеопазването от началото на 2017 г. до 01.12.2017 г. са открити нови 13 ХИВ – серопозитивни лица, с което носителите в страната са 2487 лица. В naked celebrities последните години се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над пет пъти по-голям от броя на жените.34% са новорегистрираните ХИВ серопозитивни сред младите хора между 20-29 години, а най-засегната е възрастовата група 30-39 г. - 36%. Най-младият ХИВ серопозитивен е на 19 години, а най-старият на 64 години.

Регионалната здравна инспекция – Монтана в партньорство с БМЧК – Монтана организират информационна кампания сред гражданите в областния център и град Лом чрез разпространение на здравно-образователни материали, презервативи, отговори на въпроси на граждани. На голяма червена панделка всеки може да напише своето послание за толерантност, съпричастност, отношението си към здравето и към болните от СПИН.

spin 2017