• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


19 МАЙ – ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

Е-мейл Печат ПДФ

19may

За naked celebrities поредна година Европа отбелязва 19 май като ден за борба със затлъстяването. Още през 2002 г. Световната здравна организация алармира, че нарастването на сърдечносъдовите заболявания е свързано с нарастване броя на лицата с наднормено тегло и затлъстяване, а според доклад на Европейския парламент, приет през 2005 г., затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастните, но и сред децата.

 Нездравословното хранене, в съчетание с обездвижването, са най-важните причини за социално значимите заболявания като сърдечно съдови, злокачествени и дихателни заболявания, диабет и др. Ето защо мерките, които се предприемат в световен и национален мащаб са насочени към профилактиката и промоцията на здраве и са неизменна и важна част в борбата за утвърждаване на здравословен начин на живот. 

На 19 май Регионалната здравна инспекция в партньорство с ФСГ „Васил Левски“ гр. Монтана организираха и проведоха безплатно измерване на телесната маса и анализ на телесния състав на всички желаещи ученици, учители и училищен персонал. Измерени бяха 67 лица, като от тях преобладаваха жените.  Част от инициативите на кампанията бяха и обучениятана тема „Хранителни разстройства“ проведени сред учениците от IX-те и XI-те класове.

 

19may1

19may2