• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


Актуална информация от СЗО за страните с разпространена местна малария и препоръки за химиопрофилактика.

Е-мейл Печат ПДФ

Засиленият мигрантски поток от държави с разпространена малария към страните от Европейския съюз, вкл. и България през последните години, създава риск от възстановяване на местната трансмисия на заболяването.

            В България през 2015 г. са регистрирани 20 внесени случая на малария, от които 11 при български граждани и 9 при чужденци, от които 8 бежанци. В световен мащаб, по донни на СЗО, през 2015г. са регистрирани общо 214 млн. случая на малария и 438 000 смъртни случаи,  предимно при деца от Африка.

   celebrity nudes           С настъпването на потенциалният малариен сезон в България – от април до октомври, нараства рискът за заразяване на специфичните преносители – комарите от род Аnopheles и появата на местни случаи на малария.

 Все по-често срещащата се резистентност на причинителя на малария тропика към основните химиотерапевтици, водят до тежки последици за заболелите и създават риск от възстановяване на местна малария в страната. За това допринасят и усилената миграция на населението, ограничената информация за бъгарските граждани, които заминават за или се връщат от ендемични за малария страни, подценяването на опасността от внос и разпространение на инфекцията.

              Актуална информация от СЗО за страните с разпространена местна малария, класификация на риска от малария, вид на превантивните мерки и препоръки за химиопрофилактика, можете да намерите ТУК.