• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


20 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ СЪС ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ХИВ/СПИН

Е-мейл Печат ПДФ

Всяка година в третата неделя на месец май световната общественост отбелязва деня за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Тазгодишното мото е „Едновременно здрави и достойни”. Оригинално на английски е: „Promoting Health and Dignity Together”.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването за първи път през 2011 година броят на новорегистрираните млади хора в България е намалял. От началото на 2012 г. в страна са регистрирани 13 нови случаи, заразили се с вируса на СПИН. Към 16.05.2012 г. в България са регистрирани общо 1532 лица с ХИВ инфекция. Повече от половината новооткрити случаи на ХИВ са млади хора, от които 44% са от 18 до 29 години, а 10% са под 18 години.

 

През първите три месеца на годината в лабораторията на РЗИ – Монтана са изследвани 70 лица. Най-голям е процента изследвани във възрастовата група от 20 до 35 години.

С цел попляризиране на толерантното отношение към жертвите на ХИВ/СПИН и промоция на безрисково сексуално поведение РЗИ – Монтана организира инициативи на регионално ниво.:

1. Ден на отворени врати за анонимно безплатно изследване за ХИВ. Изследванията ще се извършват в микробиологичната лаборатория на инспекцията на 18.05.2012 г. от 9.00 ч. до 16.00 ч.

2. Информационна adult anime кампания в ДДЛРГ „Люба Тенева” гр. Берковица и Център за настаняване от семеен тип, гр. Берковица – срещи, разговори, разпространение на презервативи и здравно-образователни материали.

3. Съвместни мероприятия с БМЧК – Монтана.

В знак на съпричастност към болните от СПИН всеки може да запали на 20 май свещичка на  прозореца на своя дом.