• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


РЗИ – Монтана организира и осъществи засаждане на рози пред дома на донор и реципиент по повод на Деня на донорството

Е-мейл Печат ПДФ

22 октомври hot gay sex – Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора. В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на някакъв орган или тъкани. От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия. В България този ден се отбелязва за втора поредна година.

В 13 часа на 20 октомври по повод Европейския ден на донорството РЗИ – Монтана организира и осъществи засаждане на рози пред дома на донор и реципиент. Майката и дъщерята Станка и Детелина Александрови от областния град бяха приятно изненадани от проявения към тях интерес. След продължително боледуване още в детските години от инсулинозависим диабет бъбреците на Детелина постепенно отказват да работят. Налага се хемодиализа. И тогава майката Станка дарява на своето дете частица от себе си. Интервенцията е направена преди около 4 месеца. Двете вече са още по – близки и от преди. Като изключителен жест на човечност определиха всички в РЗИ – Монтана постъпката на Станка. Пожелаваме им да са живи и здрави още дълги години. За предоставените прекрасни рози изказваме благодарност на „Паркстрой” – Монтана. Вярваме, че всички заедно ще успеем в идеята за реализиране на благородната идея на донорството, в резултат на което се спасява човешки живот.

Според действащия в България Закон за трансплантациите всеки човек би могъл да дари органи след смъртта си, освен ако писмено не откаже тази възможност. Това става при общо практикуващия лекар чрез подписване на декларация по образец. Отказът може да се отнася до определени или всички органи, тъкани и клетки и се отбелязва и на последната страница на здравно-осигурителната книжка.

За периода 2008-2011 г. около 500 бр. жители на област Монтана са подали декларации за изразяване на несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки. В годините броят им прогресивно намалява и през 2011 г. няма подадена декларация.

При липса на декларация за изразяване на несъгласие за вземане на органи, тъкани и клетки се подразбира, че сме съгласни на този хуманен акт в случай на смърт. Според законодателството обаче при мозъчна смърт на пациент нито един лекар в страната не може да извърши вземане на органи или тъкани без съгласието близките му.