• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


17 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

Е-мейл Печат ПДФ

hipertoniq 2017 1Регионална здравна инспекция – Монтана ще стане част от кампанията в превенцията и контрола на хипертонията. В тази връзка на 15.05.2017 г. в Пенсионерския клуб на гр. Монтана от 11.00 ч. ще се измерва кръвното налягане на всички желаещи. След беседа по темата ще се раздадат информационни материали. Инициативата ще се осъществи с любезното съдействие на председателя на Сдружението на пенсионерите в Монтана.

 

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Инициативата се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

По mobile teen porn данни на Българската лига по хипертония годишно 9,4 милиона души по света умират след усложнения от високо кръвно налягане. България заема едно от първите места в ЕС по честота на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.

У naked celebrities нас хипертониците са около 2 милиона. Хипертонията е най-масовото заболяване в света и в съчетание с други рискови фактори като повишен холестерол, тютюнопушене, затлъстяване, диабет формира висок сърдечно-съдов риск.  

hipertoniq 2017