• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
logo_new_6

logo_da_1

,


РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Министерство на здравеопазването


Регионална здравна инспекция – Монтана


17 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ХИПЕРТОНИЯТА

Е-мейл Печат ПДФ

hipertoniq 2017 1Регионална здравна инспекция – Монтана ще стане част от кампанията в превенцията и контрола на хипертонията. В тази връзка на 15.05.2017 г. в Пенсионерския клуб на гр. Монтана от 11.00 ч. ще се измерва кръвното налягане на всички желаещи. След беседа по темата ще се раздадат информационни материали. Инициативата ще се осъществи с любезното съдействие на председателя на Сдружението на пенсионерите в Монтана.

 

Световният ден на хипертонията (WHD) се отбелязва за първи път през 2005г. по инициатива на Международното дружество по хипертония и свързаните с него кампании имат за цел да обединят усилията на медицински специалисти, пациенти и институции за популяризиране на социалната значимост на заболяването, за важността на превенцията, контрола и лечението му.

Инициативата naked celebrities се подкрепя официално от Международното дружество по хипертония (ISH), Световният ден на бъбречните заболявания (WKD), Световната инициатива по проблемите, свързани с консумацията на сол и здравето (WASH) и Международната диабетна федерация (IDF). Всички тези организации (WHD, WKD, WASH, IDF) работят съвместно за повишаване информираността на населението в световен мащаб за значението на високото кръвно налягане, като рисков фактор за възникване на различни сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, бъбречни и други усложнения.

По Black Porn данни на Българската лига по хипертония годишно 9,4 милиона души по света умират след усложнения от високо кръвно налягане. България заема едно от първите места в ЕС по честота на инфаркт на миокарда и мозъчен инсулт.

У нас хипертониците са около 2 милиона. Хипертонията е най-масовото заболяване в света и в съчетание с други рискови фактори като повишен холестерол, тютюнопушене, затлъстяване, диабет формира висок сърдечно-съдов риск.  

hipertoniq 2017